Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Förebyggande råd inför mc-köp eller försäljning


Stulen MC

Tråkigt att vi överhuvudtaget skall behöva ha en sådan här sida, men när våra dyrt påkostade ägodelar försvinner för att vissa mindre begåvade inte kan skilja på mitt och ditt så måste vi göra något. Om vi alla hjälps åt att aldrig köpa en stulen MC så dödar vi lite av marknaden, ibland kan det vara svårt att avgöra kanske om en hoj är stulen så här kommer några tips.

 

Lagen om "god tro" är borta så även om priset verkar skäligt är det ingen garanti.

 

1. Gå in på Vägverkets hemsida och där kan du knappa in regnummer och få svar direkt. https://secure1.ore.vv.se/fordonsfraga/Fordon_11.asp

2. Kontrollera ramnummer och motornummer på hojen samt uppgifter på ägaren och att adressen stämmer med uppgifterna från vägverket.

3. Be att få se legitimation av den du skall köpa av, alla seriösa tycker det är ok.

4. Kontrollera om hojen finns med på "MC Stulen" hos www.enduromx.com

 

Saker att göra för oss som har kvar hojen innan den blir stulen.

1. Ta kort på hojen med detaljer som är unika, notera kännetecken.

2. Skriv ner motor- och ramnummer på en lapp och sätt in i en pärm

 

Slutligen till dig som skall sälja din hoj, för här kommer faktiskt det svåraste.

1. Sälj inte din hoj hemma på gården, möt upp med din hoj på någon mack eller liknande. Dra dig så långt som möjligt att ge ut din hemadress, men visa framför allt ALDRIG upp ditt garage.

2. Kontrollera leg av den som skall provköra och se till att dom lämnar "pant" eller att du inte blir övermannad. Det har hänt att det kommer 2 köpare och en sitter kvar i bilen, när kompanjonen provkör hojen så startar bilen och åker iväg och där står du utan hoj, upplåst, med nycklar. Svårt att förklara för försäkringsbolaget.

3. Ha en kompis med dig när du säljer. Ni kan snabbt kontrollera att dom som skall köpa din hoj inte kommer i en stulen bil. Skicka registreringsnumret till nummer 71456 via sms så får Ni blixtsnabbt svar med ägaruppgifter. Det här är en tjänst av Vägverket.

4. Ge inte ut ditt regnummer i onödan, försäkringspremie kan man kolla på likvärdig hoj. Skriv ALDRIG regnummer i annonsen. www.blocket.se är den i särklass Största stöldmaskinen och där tjuvarna systematiskt hittar nya objekt.

5. Det är du som säljare som skall posta lappen om ägarebyte, men kan Ni så gör det tillsammans.

Uppdaterad: 05 OKT 2010 20:52 Skribent: Jan Larsson

Postadress:
FMCK Falun - Motorcykel och Snöskoter
Jonas Friman, Lilla Aspeboda 130
79193 Falun

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info